Потвърдиха доживотната присъда за опит за убийство на надзирател в затвора в Плевен
Потвърдиха доживотната присъда за опит за убийство на надзирател в затвора в Плевен / dariknews.archive

С решение по ВНОХД 252/2016 г., тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново е потвърдил изцяло присъда, постановена от Окръжен съд - Плевен, с която подсъдимият Халил Х. от село Лъвино, обл. Разград е признат за виновен в опит за убийството на надзирател в плевенския затвор.

На 4 август 2015 г. в сградата на Затвора в Плевен, при условията на опасен рецидив Халил се опитал предумишлено да умъртви длъжностно лице при изпълнение на службата му - Н. Б., надзирател в Затвора - гр. Плевен, като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини, припомнят от Пресцентъра на Апелативния съд в старата столица.

ОС - Плевен осъдил подсъдимия на доживотен затвор, като го е признал за невинен в това, деянието да е извършено по повод изпълнението на службата на Н. Б.

Също така Халил Х. на 4 август 2015 г. е причинил и лека телесна повреда - оток, кръвонасядане и контузна рана на пети пръст на дясната ръка, оток и болезненост в областта на външния ръб на ляво ходило, довели до разстройство на здравето на длъжностно лице при изпълнение на службата му - И. И., надзирател в Затвора - гр. Плевен. За това престъпление пандизчията е получил три години лишаване от свобода за това деяние.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК, ОС - Плевен наложил на Халил Х. да изтърпи по-тежкото от двете наказания, а именно доживотен затвор, което да изтърпи при специален режим в затвор.

Срещу присъдата са подадени въззивни жалби от подсъдимия и от неговия защитник, с които се иска нейната отмяна и постановяване на нова, с която Халил А. Х. да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатите му обвинения. Сочат се възражения, че Окръжният съд при постановяване на присъдата не се съобразил със събраните доказателства по делото, не ги анализирал правилно и постановил присъда в нарушение на материалния закон, а също така и че е допуснал нарушение правото на защита на подсъдимия.

Въз основа на тези жалби, в Апелативен съд Велико Търново било образувано ВНОХД 252/2016 г., което било разгледано в открито съдебно заседание. Подсъдимият лично и чрез служебния си защитник е заявил, че поддържа изложените в жалбите възражения.

Съставът на Апелативен съд е извършил подробна проверка на всяко отделно твърдяно нарушение, анализирал е щателно всички доказателства по делото и е стигнал до извода, че жалбите са изцяло неоснователни. В мотивите към решението си, съставът е изложил подробни съображения защо приема за правилни изводите на първоинстанционния съд по отношение на фактическата обстановка, правната квалификация на деянията и определеното наказание, което подсъдимият следва да изтърпи.

При извършената въззивна проверка не са констатирани нарушения, които да водят до отмяна или изменение на присъдата на ОС - Плевен, поради което и на основание чл. 338 от НПК, Апелативен съд Велико Търново я е потвърдил.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.