Посланикът на Украйна е оптимист за бъдеща съвместна работа с Област Плевен
Посланикът на Украйна е оптимист за бъдеща съвместна работа с Област Плевен / dariknews.archive

На посещение в Плевен във връзка с честването на 10 декември е посланикът на Украйна Микола Балтажи. В рамките на гостуването си, той проведе среща с областния управител на Плевен Ралица Добрева.

На среща с медиите, посланикът заяви готовност да съдейства за възстановяване на контактите между Плевен и Николаевска област в Украйна.

Н. Пр. Микола Балтажи подчерта, че в Руско-турската война от 1877-78 г. са участвали десетки украински подразделения, които са дали стотици жертви. „Героичното участие на нашите сънародници е част от историческата памет на украинците. Наш дълг е да помним това", каза посланикът. Относно ситуацията в Украйна, той определи военната намеса на Русия в Сирия като опит да се измести фокуса на вниманието от случващото се в Украйна и допълни, че по-важното сега е световната демократична общност да подкрепи Украйна, защото става дума и за европейските традиции.

Н.Пр. Микола Балтажи заяви още, че от страна на Украйна има интерес към контакти с български фирми, в това число и такива от Плевен и региона. На срещата с губернатора на Плевен той е обсъдил и възможността за сътрудничество в сферата на туризма.

Микола Балтажи отбеляза и важността на регионалните партньорства, като припомни, че между Плевен и Николаевска област в Украйна има споразумение за такова от преди години, което според него трябва да бъде възобновено.

Посланикът на Украйна каза още, че през 2016 г. предстои провеждане на бизнес форум в Бургас, за който е поканил ръководството на област Плевен.