Половината фирми подават декларации по електронен път
Половината фирми подават декларации по електронен път / netinfo

Всяка втора фирма подава декларацията си за облагане с корпоративни данъци по Интернет, подписана с електронен подпис. Това показва статистиката на НАП за приетите декларации през първите два месеца на годината.

В плевенския офис на НАП са приети общо 998 броя декларации за облагане с корпоративни данъци, от тях по електронен път са подадени 386. През първите две седмици на март техният брой нараства с още 250 броя, което е над три пъти в повече в сравнение с 15 март 2009 година.

От НАП напомнят на клиентите си, че всички фирми, които подадат годишна данъчна декларация и годишен отчет за дейността си по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но в размер не повече от 1 000 лв). Крайният срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци изтича на 31 март 2010 г., като данъкът се заплаща в същия срок. Заедно с годишните декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността.

От тази година дружествата могат да избират къде да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са две - по електронен път в Националния статистически институт (НСИ), задължително подписани с електронен подпис или на хартиен носител в офисите на НАП. Повече информация и консултации за попълване както на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци, така и за годишните отчети за дейността, може да се получи от кол центъра на НАП - 0700 18 700, на цената на един разговор.