Плевенчани почетоха жертвите на пътни инциденти
Плевенчани почетоха жертвите на пътни инциденти / dariknews.bg

По повод Международния ден, в който се почита паметта на загиналите при пътно-транспортни произшествия, в Плевен беше организиран протест срещу неспазването на ограниченията на скоростта. Автопоход с участието на близо 40 автомобила премина по централните улици на града, от паркинга пред гарата, до пътеката пред Съдебната палата.

Плевенчани почетоха жертвите на пътни инциденти
netinfo

Световният ден в памет на жертвите на войната на пътя се отбелязва в цялата страна. На 18 ноември хората по света почитат паметта на хилядите, загинали без време в следствие на пътнотранспортни злополуки. Всеки ден по улиците на страната ни загиват средно по двама души, а други 25 биват ранени. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си, заявиха организаторите на инициативата от Фондация "Безопасни улици от Валя", Клуб "Безопасни улици", Национално движение "Червена пътека", "Да спрем войната по пътищата!", Сдружение SOS-ПТП.

„Надявам се, че нашите послания, които отправяме: „Не на високите скорости", „Не на убийците по пътищата", „Не на войната по пътищата, ще стигнат до все повече хора", каза Емилия Карабулева, която на 14 февруари загуби дъщеря си Мариана при инцидент с маршрутка в Студентски град в София.
„Важно е институциите, все повече да се ангажират с този проблем, защото някак си, той се неглижира и се подценява и това, че гинат хора по пътищата, въобще не интересува институциите", каза още Карабулева. Тя отбеляза ролята на неправителствените организации, но попита: „А какво прави държавата и държавните институции?".

На пешеходната пътека пред Съдебната палата, гражданите преминаваха и полагаха цветя на асфалта, а по-късно всички сведоха глави за минута мълчание в памет на онези, изгубили по нелеп начин живота си на пътя заради безотговорни шофьори.

Плевенчани почетоха жертвите на пътни инциденти
netinfo

Шествието в Плевен беше подкрепено и от КАТ- Пътна полиция. Според статистиката на плевенската полиция през последните 12 години в областта са станали 5 936 пътни произшествия, при които са ранени 7 376 души, а други 806 са загубили живота си. Само от началото на 2012-та пък до момента ранените при 291 катастрофи в Плевенско, а загиналите са 26.

Плевенчани почетоха жертвите на пътни инциденти
netinfo

Организатори на проявата са сдружението „SOS - ПТП" и фондация „Безопасни улици от Валя".