Плевен ще бъде домакин на Националния фестивал Любимото ми хорце
Плевен ще бъде домакин на Националния фестивал Любимото ми хорце / dariknews.archive

Близо 400 танцьори от 15 клуба от цялата страна идват тази събота в Плевен за фестивала „Любимото ми хорце". Националното надиграване ще започне в 10:00 часа на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка", а от 13:00 часа ще се вият хора и на площад "Възраждане".

Подробности за провеждането на фестивала сподели неговият организатор и ръководител на клуб "Северняците" в Плевен, Джейлян Демирев

Той поясни, че фестивалът няма да има конкурсен характер и основната му задача е да популяризира българския фолклор. Участници в първото издание на „Любимото ми хорце" ще бъдат танцьори от Етрополе, София, Самоков, Пордим, Левски, Сухиндол, Павликени, село Драганово, Ловеч.

Домакините от клуб „Северняците" ще открият събитието, а на финала ще играе Танцов състав „Дъга"при СОУ„Стоян Заимов" в Плевен с ръководител Албена Кръстева. Всеки клуб ще се представи с хора по избор в рамките на 3 до 8 минути.

На 6 юни за зрителите на фестивала ще бъде осигурен транспорт до Летния театър, като автобусите ще тръгнат в 9:00 и 9.30 часа от жп гарата и ще спират на всяка спирка от градския транспорт по трасето, съобщи Джейлян Демирев. Надиграването в „Кайлъка" да продължи до 13:00 часа, след което отново с организиран транспорт всички участници и публиката, ще се придвижат до централния площад „Възраждане", където фестивалът ще продължи с 30-минутни кръшни хора с участието на всички любители на народните ритми. Поканен е и оркестър на живо.

В края на първото издание на „Любимото ми хорце" ще се проведе работна среща на тема „Мястото на клубовете за народни танци в българската култура" с участието на родни хореографи.

Джейлян Демирев изказа благодарност на спонсорите, подпомогнали фестивала и сподели, че всички участници ще си тръгнат от Плевен с подарък, който за сега остава изненада.