lew
lew / dariknews.archive
Георг Спартански: "Никоя страна няма такъв титан, който в дълбочина да прозре проблема на своята нация и да начертае търпеливо, както капката дълбае камъка, пътищата към неговото решаване“

lev
dariknews.archive

На 19 февруари 2017 г. пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен беше отбелязана 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.
Сред стотиците плевенчани, дошли да склонят глава пред подвига на големия син на България бяха областният управител Марио Тодоров, кметът на Плевен Георг Спартански и неговите заместници, общински съветници, военни и граждани, десетки ученици и представители на Общински комитет „Васил Левски" и клуб "Традиция".

le
dariknews.archive

Заупокойна панихида беше отслужена от свещеници от храмовете в Плевен.

lev
dariknews.archive

В словото си кметът Георг Спартански каза, че не е важно да спорим, коя е датата на гибелта на Апостола, защото това е подробност от календара.
„Важно е да си дадем сметка, накъде отива България, следваме ли заветите на Апостола, които ни е завещал и следваме ли неговите стъпки. От него са ни останали едни руси къдрици. Никой не знае къде е гробът на Апостола. Той е навсякъде и заветите му очакват от нас да започнем да ги изпълняваме.
Левски ни е завещал да бъдем единни, но изпълняваме ли този негов завет. Очевидно и сега сме в предизборна кампания, когато всяка партия намира за най-важно да очерни, и оклевети опонента си, неистово се любим и се мразим – любим този, който ни е приятел и мразим този, който ни е опонент. Дали това е очаквал от нас Левски – очевидно, не“, каза Георг Спартански.

lev
dariknews.archive

Той посочи, че сред заветите на Апостола е това, да не се взираме безпомощно на изток или на запад и да чакаме Москва или Брюксел да решават нашите вътрешни проблеми. Той призова политиците:
„Седнете на една маса, очертайте приоритетите на България, заложете на три простички неща: образование, здравеопазване и вътрешна сигурност, имайте достойнството да се чувствате равноправни на другите европейски народи, бъдете горди. Направете анализ, коя държава в Европа, а и по света, има такъв титан на своята история от Васил Левски.
Никой няма такъв титан, който в дълбочина да прозре проблема на своята нация и да начертае търпеливо, както капката дълбае камъка, пътищата към неговото решаване“.

В края на словото си кметът Георг Спартански припомни легендата, според която на една Задушница попитали майката на Васил Левски, Гина Кунчева няма ли да раздаде жито за упокой. „Не, жито се раздава за покойници. Васил е жив и вечно ще живее“, казала Гина.
Нека Бог да упокои душата на Апостола и нека ни гледа от синьото българско небе и да прави твърда стъпката ни, напред към по-доброто бъдеще на България. Бог да пази България!“, завърши словото си Спартански.

Есе за Апостола прочете седмокласникът от СОУ“Пейо К. Яворов" – Плевен, Бойко Цанов.

lev
dariknews.archive

В знак на признателност пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на управници, народни представители, партии, държавни и местни институции, училища, организации и десетки признателни граждани.

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive

lev
dariknews.archive