Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене / dariknews

31 май е обявен за Международен ден без тютюнопушене. Той се отбелязва за първи път през 1987 година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Оттогава до днес, всяка година, в много страни по света се организират събития, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението на планетата.

Тази година СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора. С увеличаване на данъците върху тютюневите изделия намалява нивото на потребление на тютюн средно с 10%, като в страните с високи доходи намалението е с 4 %, а в страните с ниски и средни доходи - до 8 %.

Увеличаването на акциза на тютюневите изделия се приема като най-значимата мярка за намаляване на потреблението на тютюневите изделия, особено при млади хора и граждани с невисоки доходи.
В България, през годините, акцизът върху цигарите е увеличаван четири пъти, като е нараствал от 19,17 евро на 1000 къса цигари през 2004 г. на 75,67 евро за 2010 г. Последното увеличение на акциза доведе до най-големия скок на цените на цигарите през последните няколко години - цената на една опаковка цигари нарасна с повече от 1,5 лева, което доведе до намаляване на потреблението на тютюневи изделия.

Броят цигари средно месечно на едно лице от домакинствата е намалял от 77,2 през 2005 г. до 51,1 броя през 2010 г. Съгласно Закона за акцизите и данъчните складове облагането с акциз, както и контролът върху производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките, подлежащи на облагане с акциз (в т.ч. и тютюневите изделия) е от компетентността на Министерство на финансите.