От УМБАЛ Д-р Г.Странски осъдиха насилието над лекари
От УМБАЛ Д-р Г.Странски осъдиха насилието над лекари / archiv.DarikNews

"От името на ръководството и работещите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД-Плевен изказваме остро възмущение срещу поредното брутално нападение над медици по време на изпълнение на служебните им задължения". Това се казва в декларация, изпратена до медиите от Медицинслия съвет при УМБАЛ-"Д-р Георги Странски" - Плевен с председател изпълнителният директор на болницата, д-р Наташа Манева.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

"Грозният акт на насилие срещу екип на ЦСМП - София доказва, че ситуацията в страната е сериозна, а вербалното и физическо насилие над медици - лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки, ескалира. Насилие, което води не само до физически, а и до тежки психически травми. Демотивира специалистите да изпълняват съвестно задълженията си и кара бъдещите медици да търсят реализация в чужбина.

Нужна е промяна и тя може да стане факт само с волята на цялото общество, защото се посяга на хората, които са призвани, въпреки лошите условия на труд и мизерното заплащане, да спасяват човешки животи в критични ситуации.

Фактът, че голяма част от нападателите остават безнаказани води до увеличаване случаите на насилие над лекари и медицински екипи. Затова ние, работещите в УМБАЛ - Плевен се присъединяваме към призивите на Асоциацията на студентите-медици в България, на Регионалната колегия на БЛС - Плевен и всички съпричастни обществени организация, час по-скоро да се приеме законодателната промяна, с която да се инкриминира насилието на медицински специалисти".