От КЕВР предложиха цената на парното в Плевен да падне с над 3%
От КЕВР предложиха цената на парното в Плевен да падне с над 3% / dariknews.archive

Предложение на експертната група към енергийния регулатор предвижда падане на цената на парното в Плевен с 3,3%. Предложението включва София - със 7,2% и още 6 града, сред които и Плевен. Експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ предлагат други четири да останат с действащите тарифи. Причината за предложените по-ниски цени е намалението на цената на природния газ - основното гориво за топлофикациите.

За абонатите на „Топлофикация-Плевен" предложеното намаление е 3.3%. В Бургас клиентите ще плащат с 1.5% по-малко, във Варна с 1.8 на сто. За абонатите на Топлофикацията във Враца е предложено намаление от 4.5% от 72.46 на 69.28 лева за мегават, във Велико Търново 3.5% от 78.06 на 75.35 лв., а потребителите на услугата в Разград да плащат с 4.3 % надолу, вместо 72.42 лв. - 69.30 лв.

За четирите града Габрово, Русе, Перник и Сливен обаче експертната група предлага запазване на сегашните тарифи. А за Пловдив леко повишение, което е от под 1 процент, но не стана ясно защо. Намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината е причината за предложените намаления.

Прогнозите са поевтиняването на синьото гориво от 1 октомври да е с 14.26%, а отразеното в цените на топлофикациите е 9.5%.

„Съвкупността от тези 9.5 на сто намаление на природния газ и намалението с пет лева на добавката за високоефективна електроенергия дават същите проценти, с които е намалена цената на природния газ по заявлението на „Булгаргаз", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той допълни, че що се отнася до топлинната енергия се създава буфер заради навлизането в отоплителния период, в който по традиция досега цената на газа има движение нагоре.

Иванов допълни, че друг фактор, който може да повлияе на увеличение на цената на синьото гориво, е ситуацията в Близкия и Средния Изток. Той обеща, че няма да се допусне повишаване на цената на топлинната енергия за бита.