От 1 септември - пропуски и жива охрана на входа на Кайлъка
От 1 септември - пропуски и жива охрана на входа на Кайлъка / archiv.DarikNews

Със заповед, областният управител Иван Новкиришки определи режима за влизане на автомобили в парк "Кайлъка". На среща с журналисти, той разясни новия регламент.

С издадената заповед се ограничава достъпа на автомобили и в същото време се регламентира влизането на определени автомобили в парка, като специализиран транспорт, коли на областна администрация, на пожарната , ВиК, енергото, на почистващите фирми.

Със съответен типов пропуск се регламентира и достъпа на транспортни средства на собственици и ползватели, както и достъпа на хора, които по одобрена схема от главния архитект на община Плевен, разполагат маси и различни атракциони в пределите на парка.

 

От 1 септември  пропуски и жива охрана на входа на Кайлъка
netinfo

 

"В момента се разчиства паркинга пред ресторант "Двете сърнета", монтира се и знаково стопанство с указателни табели за ползване на паркинга, както в долната част за подхода, така и за тези, които слизат откъм хотел Кайлъка. Всичко това ще бъде монтирано до утре", каза Иван Новкиришки.

 

От 1 септември  пропуски и жива охрана на входа на Кайлъка
netinfo

 

Сключен е договор с охранителна фирма "Петромакс Секюрити груп", за 2000 лева на месец, за двама човека жива охрана с автомобил в рамките на два месеца - септември и октомври.

Самата охранителна дейност ще бъде осъществявана от 7:00 часа сутринта до 21:00 часа вечерта. Всички онези, които са с временно поставяеми съоръжения в парка са предупредени, че техните пропуски са за влизане, разполагане на масите и атракционите и излизане на паркинга.

Миналата седмица е направена среща с всички собственици и ползватели на активи. На всички тях ще бъдат издадени пропуски за максимум до два автомобила. Единствено на тенис корта е имало четири заявления, но е договорено те да бъдат три.

Тъй като безплатният паркинг пред Двете сърнета е неохраняем, но е в близост до арката на входа на парка, охранителите ще имат грижата да следят за евентуални посегателства върху автомобилите.

На задния вход, откъм Пещерата, ще бъде поставено метално заграждение, което ще бъде заключено с катинар и ще се ползва единствено и само от фирма "Акварел" за нуждите на зоологическата градина.

 

От 1 септември  пропуски и жива охрана на входа на Кайлъка
netinfo

 

Пропуските ще бъдат издадени по реда на постъпването им. Фирмата, която ги изработва ще има първоначалния списък и с издаването на всеки следващ пропуск ще има и актуален списък с подпис и печат на областния, за да могат охранителите да допускат хората. До момента заявленията за издаване на пропуск са близо 20.

Има и един специфичен пропуск за жена с трайни физически увреждания, която провежда срещи със свои познати и близки в парка, с цел да запази социалните си контакти, ние сме издали пропуск на близките й, които ще влизат в парка, ще я оставят с количката на определеното място и след това ще напускат парка. "Ако има и други такива случаи, всеки от тях ще се решава индивидуално. Трябва да влезем в положението на тези хора", обясни областният управител и допълни:
"Искахме да въведем и часови диапазон за зареждане на заведенията, но стана ясно, че това е трудно постижимо".
В крайна сметка, на зареждащите автомобили пропуски няма да се издават, тъй като те влизат за определено време и са съответно обозначени, така че и самите охранители ще са наясно кои са те и къде отиват.

"Догодина задължително от април или от май ще се въведе отново същия ограничителен режим", каза областният управител. Още повече, че от догодина се надяваме да стартират и интервенциите на общината по съвместния ни проект по ОП "Регионално развитие", което допълнително ще наложи да въведем този ограничителен режим, тъй като ще има доста интервенции по проекта", обясни той.