viktoriq
viktoriq / бгнес
Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на TVN и водеща на предаване, ще бъде настанен за изследване за срок от 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч. Това определи днес Окръжният съд в Русе, като искането бе отправено от Окръжната прокуратура.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че по всяко едно дело се назначават съдебно-психиатрични експертизи, които дават становище за вменяемостта на обвиняемите лица.
"Това дело не е изключение и по него също сме назначили такава експертиза", каза Георгиев.
 
Адвокатът на обвиняемия също заяви, че е необходима психиатрична експертиза. По думите на Георгиев причините това изследване да бъде извършено в Ловеч е, че "искаме да е от една страна изготвено от хора, които не го познават, а от друга - да имат възможност за максималния срок от 30 дни да го наблюдават и да дадат обосновано заключение".
 
Георгиев обясни, че 30 дни не са малък срок, в който 21-годишният Северин Красимиров ще бъде наблюдаван ежедневно и ежечасно. Така ще бъдат изключени всякакви подозрения, че по една или друга причина той се опитва да се представи пред специалистите там в светлина, която не е типична за него.
 
Георгиев каза още, че има справка от Центъра за психично здраве в Русе. В нея се посочва, че обвиняемият е диагностициран с умерена степен на умствена изостаналост. Учил е и в помощно училище в Русе. Има намалена работоспособност с решение на ТЕЛК. Пред съдията Красимиров каза, че не е получавал обезщетение.
 
"Все обстоятелства, които на нас ни станаха известни по време на разследването и които искаме да проверим до каква степен му се отразяват на вменяемостта", каза още окръжният прокурор на Русе.
 
По време на заседанието в съда стана ясно, че в Германия обвиняемият опитал да се самонарани.
"Има становище от колегите ни в Германия, предупредили са ни да сме внимателни и сме взели всички необходими мерки", коментира Георгиев.
 Според него това, което до момента Красимиров е дал като обяснения за случилото се в деня на извършване на двете престъпления - 6 октомври тази година, е проверено с всички способи на Наказателно-процесуалния кодекс и се потвърждава. "Смятам, че той говори истината", каза Георгиев.
 
По време на днешното заседание обвиняемият говореше неясно. В нощта преди престъплението бил на празненство по случай рожден ден, пил уиски, бира, пушил и "нещо".
 
Когато Красимиров започна да разказва за самото престъпление, служебният му адвокат заяви, че заседанието трябва да продължи при закрити врата. Прокурорът каза, че ако обвиняемият бъде изслушан относно психическото си състояние, това не е нужно. От своя страна съдът не уважи искането на защитника.
 
Красимиров каза още, че му било причерняло пред очите. Обясни, че в определени моменти, като се ядосал, трудно му минавало. И друг път изпадал в подобно състояние, като даде пример, че това се е случвало в Германия, където бил при майка си. Той каза още, че след престъплението се уплашил и искал да отиде при майка си в Германия. Знаел, че ще го хванат и чакал това.
 
Окръжният прокурор по делото заяви, че разследването е в много напреднал етап. Според него в рамките на около четири месеца ще приключи досъдебното производство.