Община и полиция с превантивни мерки и сурови наказания срещу нарушителите на реда
Община и полиция с превантивни мерки и сурови наказания срещу нарушителите на реда / dariknews.archive

Първа работна среща по проблемите на опазването на реда и сигурността в Плевен се проведе днес в Община Плевен. На нея присъстваха кметът Георг Спартански и заместник-кметът по обществен ред и сигурност Тодор Еленков, ръководителите на звената Инспекторат и Самоохрана, както и ръководството на Областната дирекция на МВР - Плевен, началниците на двете полицейски управления.

Георг Спартански отново очерта основните проблеми, към чието разрешаване трябва да се насочи вниманието - уличното движение, нерегламентираното паркиране, движението на конски каруци, спазването на режима на отдих на хората през деня и нощта, работата на увеселителните заведения, незаконните автоморги, уличните гонки с коли и дрифт надпреварите.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че най-добър ефект имат превантивните мерки, както и суровите безкомпромисни наказания срещу нарушителите.

Георг Спартански съобщи, че в процес на финална дообработка са книжата за обявяване на обществена поръчка за услуги с техническо средство тип „паяк", като ще се търси фирма с поне два такива, а срокът на договор ще е 5 години. Ще има промени и в регламента на издаване на карти за паркиране в „Синя зона". Кметът на Община Плевен информира и че на предстоящата в края на месец юни сесия на Общински съвет - Плевен, ще внесе предложение за промени в наредбата за работното време на заведения, намиращи се в жилищни блокове, с цел ограничаване на шума.

На срещата беше решено още нощните патрули на Община Плевен да извършват проверки и да реагират на сигнали съвместно с дежурните полицейски патрули. Органите на реда поканиха инспекторите на местната администрация да се присъединят и към тематичните проверки, които правят по план заедно с другите институции. От своя страна, от полицията апелираха при данни за хулиганство или престъпления от общ характер, да бъде сигнализиран незабавно и дежурният прокурор, за да може да се реагира своевременно.

„24 часа съм на ваше разположение, ако прецените, че има нужда от моето съдействие. Където ви направи впечатление, че нещо трябва да се коригира - без значение дали става дума за пребоядисване на пешеходна пътека или нарушение на реда, Община Плевен ще откликне. И най-слабата държава е по-силна от най-големия бандит, ако има воля", каза в заключение Георг Спартански.