rim pleven
rim pleven / dariknews.archive
По време на среща с журналисти, Владимир Найденов - ръководител направление „Археология” в Регионален исторически музей – Плевен, Мартин Дяков - ръководител направление „Фондове, научен архив и специализирана библиотека” в музея и Венко Иванов -  археолог в направление „Археология“, представиха резултатите от теренни проверки за състоянието на архитектурните обекти в общините Пордим и Левски. Проверките са извършени в периода 16-20 април и 23- 27 април тази година.

На територията на Община Пордим има регистрирани 27 обекта, от който 16 могили. В Община Левски обектите са 17, от които 7 могили.
Голям интерес е предизвикал новорегистрираният римски път в землището на село Малчика с дължина около 1,5 км., който предстои да бъде подробно проучен.

rimski pat
rim pleven

„Пътят е разположен в посока изток-запад. В близост до трасето, в което той е разположен локализирахме и голям античен обект така, че нищо чудно до него да е имало и римски път. Предполагаме, че това е локален римски път, който най-вероятно е свързвал Никополис ад Иструм – днешното село Никюп, в посока запад – към Пелишат и се прихваща към основната пътна артерия на Римската империя – Траяновия път – Ескус Филипопол“, обясни Владимир Найденов.

rimski pat
rim pleven

"Надяваме се на отзивчивостта на общините Пордим и Левски и проучванията ни да продължат през есента, защото спецификата на подобен род изследвания изисква, те да се правят или в ранна пролет или в късна есен, когато на терена личат повечето структурите. Така ще можем по-прецизно да отделим обекти, които заслужават да бъдат извършени разкопки, което да доведе до превръщането им в туристически обекти", каза още Владимир Николов.

rimski pat
rim pleven

Мартин Дяков, който е ръководител направление „Фондове, научен архив и специализирана библиотека” в музея уточни, че целта на извършените проверки в за състоянието на архитектурните обекти в общините Пордим и Левски е била се актуализира информацията, защото наличните данни са от преди повече от 20 години. 

rim pleven
dariknews.archive

По време на срещата с журналисти, ръководителят на направление „Етнография” в РИМ – Плевен – Миглена Николаева даде разяснения за проведените теренни етнографски проучвания в Община Пордим, свързани с поминъка на местното население, информация за празници и обичаи, за традиционното облекло, песни и игри, които са характерни за този район. Очаквайте подробности по темата.

rimski pat
rim pleven