Нови две програми откриват в Медицинския
Нови две програми откриват в Медицинския / Дарик Плевен

Две нови програми открива факултет „Обществено здраве" на Медицински университет - Плевен, съобщават от студентската канцелария. Това са бакалавърска програма по специалността „Инспектор по обществено здраве" и магистърска по „Медицинска рехабилитация и ерготерапия".

За пръв път за учебната 2010/2011 година ще бъдат приемани студенти в специалността „Инспектор по обществено здраве". Откриването на тази програма е съобразено с нуждата от по-висока квалификация на работещите в системата по опазване и контрол на общественото здраве.

Досега всички, завършили тази специалност в други учебни заведения, се дипломираха с образователно-квалификационна степен „специалист", която впоследствие бе преименувана в „професионален бакалавър". В новата бакалавърска програма ще бъдат приемани по държавна поръчка кандидати след завършено средно образование.

Положилите зрелостен изпит по биология ще могат да участват в кандидатстудентския конкурс с оценката от матурата. За всички останали приемният изпит е тест по биология. Формата на обучение е редовна, а продължителността - 4 години. Завършилите бакалаври ще получават професионална квалификация „здравен инспектор".

Докато бакалавърската програма „Инспектор по обществено здраве" се открива за пръв път в МУ - Плевен, специалността „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" /МРиЕТ/ не е нова за плевенския медицински университет. В нея от няколко години се обучават студенти, които се дипломират с образователно-квалификационна степен „бакалавър".

От тази година завършилите бакалаври ще имат възможност да получат и надграждащо образование в магистърската програма по „Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Тук конкурсните изпити са два - писмен и устен, а конспектът включва въпроси от цялостното обучение по „МРиЕТ" в бакалавърската програма. Обучението е платено, а продължителността - една година.