epi
epi / dariknews.archive
Няма нови разкрити огнища на АЧС по домашни и диви свине в област Плевен за изминалата седмица. Това информира директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов по време на поредното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 8-ми август в зала „Плевен“ на Областна адинистрация.
За едноседмичния период от предишното заседание на комисията в Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен са постъпили два сигнала за немерени умрели диви прасета в землището на село Байкал и за умряло домашно прасе в град Славяново. Веднага са извършени съвместни проверки с участието и на Държавно горско стопанство – Плевен и ДГС-Никопол като са взети и изпратени проби за изследване. Към момента няма положителни резултати за нито един от случаите.
Д-р Йорданов информира, че са приключили крайните дезинфекции в установените до момента огнища на територията на област Плевен. Той добави, че към момента се забелязва спиране на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Плевен.