/ obshtina teteven
Некачествени опити за саниране на жилищни блокове са предотвратили от пожарната в Ловеч. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Владимир Кацарски.

Служители на пожарната са реагирали на сигнали за използването на изолация, която не отговаря на европейските стандарти за качество, както и за неизползването на негорима изолация през определена квадратура. И двата опита за заобикаляне на изискванията са били при саниране на жилищни блокове в Ловеч.

Работна среща проведе кметът на Ловеч с инвеститорите от германската фирма VOSS Automotive

По-засилен е контролът в обекти в процес на строителство, предупреди Владимир Кацарски. До 1 септември са извършени 166 проверки. Издадени са 763 предписания, за неизпълнението им са връчени 25 акта. Според шефа на пожарната има случаи, в които с цел пестене на средства не се влагат качествени материали или изобщо не се изгражда нещо необходимо.

В навечерието на професионалния празник на огнеборците 14 септември комисар Владимир Кацарски отчете, че от началото на годината до 1 септември в Ловешка област са регистрирани 1045 излизания на пожарните автомобили, като най-натоварена и районната служба в Ловеч - 419 излизания.

Интензивността е 4,3 пъти на ден и спрямо същия период на миналата година се забелязва намаление с около едно излизане дневно. Намалението идва най-вече заради по-малкото пожари на сухи треви сега, поясни Кацарски. Повече са обаче случаите, в които пожарникарите са оказвали техническа помощ (при наводненията в Тетевенско).

От всички излизания 505 са за пожари, от които 364 са без материални загуби. Загиналите в огъня хора са двама - по един в Ловеч и Троян. Пострадалите са петима - трима в Ловеч и по един в Луковит и Априлци. 28 са спасените при бедствия, от тях 24 в Тетевенско при наводненията през юли.

Най-честите причини за възникване на пожар са късо съединение - 43 случая, небрежност при боравене с открит огън и причини в процес на изясняване - по 24, неправилно боравене с отоплителни уреди - 14, и други. В три от случаите пък има съмнение за детска игра с огън.