НАП-Плевен започна проверки в таксиметровия бранш
НАП-Плевен започна проверки в таксиметровия бранш / dariknews.archive

От офис на НАП Плевен информираха, че са започнали проверки на таксиметрови шофьори. Установено е, че това е бранш, в който голяма част от заетите допускат сериозни пропуски при спазване на данъчното и осигурително законодателство. По закон - получилите разрешително за упражняване на таксиметрова дейност, следва да декларират пред НАП получените доходи и да внасят данъци и осигуровки за своя сметка, освен ако не са наети за тази дейност по трудов договор. Отдалите колите си под наем, също следва да декларират получения доход с подаване на годишна данъчна декларация. При извършваните проверки се използва информация, получена от Община Плевен, ДАИ Плевен и други държавни институции, както и от превозваческите фирми и сервизните организации, поддържащи таксиметровите апарати.

На лицата, които не се отзоват на получените покани и не подадат декларации за получените доходи ще бъдат възложени проверки и ревизии за установяване на задължения за данъци и осигурителни вноски, както и ще им бъде потърсена административно наказателна отговорност. Наказателният кодекс също предвижда за деклариране на неверни данни да се носи и наказателна отговорност.

От офиса на приходната администрация в Плевен уверяват, че са в готовност да указват съдействие с разяснения на заинтересованите, както и че тези проверки по браншове ще продължат и ще бъдат извършвани периодично. Допълнителна информация и телефонни консултации, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на номер 064/898336 в офиса в работно време от 9.00 до 17.30 часа на адрес ул."Дойран" № 43.