/ Архитекти-Плевен
Над 80 електроинженери от цялата страна, участвали в проектирането на знакови сгради - членове на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) събра Петият национален семинар - конференция „Добрата практика в проектирането - част електрическа“ в Плевен.

Форумът се проведе на 10 и 11 май в парк хотел „Кайлъка“. Официални гости на събитието бяха арх. Невяна Иванчева - зам.-кмет „Териториално развитие“ в Община Плевен и инж. Живко Иванов – председател на регионалната колегия на КИИП в Плевен.

Архитекти-Плевен

„Основната ни задача е доближаване към европейската квалификационна рамка за „Учене през целия живот“, отбеляза инж. Мария Попова, председател на национална професионална секция (НПС) на инженерите по електротехника, автоматика и съобщителна техника (ЕАСТ).

Архитекти-Плевен

„В днешно време техническият прогрес се движи с такива темпове, че това, което до вчера е било актуално, днес и утре вече е изместено от по-съвременни решения“, каза арх. Иванчева, която откри конференцията и допълни: „С развитието на технологиите във всички области на науката вие, инженерите по електротехника, автоматика и съобщителна техника имате съществена роля чрез проектирането за строителството на сградите, съоръженията и инфраструктурата да върви в крак с останалия свят и времето, в което живеем“. Тя приветства участниците във форума и им пожела от свое име и  от името на кмета на община Плевен Георг Спартански ползотворна работа и успех във всяко начинание.

Сред дискутираните теми в рамките на първия ден от конференцията бяха: “Зарядни станции и електромобили“, “Фотоволтаични зарядни станции“, “Съвременни светодиодни осветители и приложението им в офисното и улично осветление”.

Архитекти-Плевен

Разисквани също бяха проблеми на професионалната секция ЕАСТ, ценообразуване, действащи нормативи и необходимост от тяхното осъвременяване. Дискутирани бяха квалификационните характеристики на секцията, в която членуват инженерите по електротехника, автоматика и съобщителна техника.

Във втория ден от програма интерес предизвикаха темите: „Пасивни сгради“, представена от арх.Александър Генчев и “Сгради с почти нулево потребление на енергия“ - от инж.Борислав Златков.

Най-силно присъствие по време на специализирания форум отбелязаха колегиите на КИИП от София-град, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и, разбира се, домакините от Плевен. Присъствие имаше и от Стара Загора, Русе, Шумен, Добрич, Сливен, Габрово, Враца, Монтана, Ловеч.

Архитекти-Плевен

Повече от 3000 са членовете на професионалната секция по „Електротехника, автоматика и съобщителна техника към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в национален мащаб, близо 70 от тях членуват в плевенската регионална колегия, обобщи инж. Любен Стоименов, председател на секция ЕАСТ към КИИП Плевен.

Специални акценти в програмата бяха организираните посещения на Музея на виното и на Панорама „Плевенска епопея 1877“. По време на обиколката на Панорамата, инж. Николай Бърдарски, управител на плевенската фирма „Елко“, който оглавяваше и организационния съвет за събитието, разказа на колегите си за обновеното от екипа им по проект с европейско финансиране преди няколко години ефектно вътрешно осветление на емблематичната за Плевен сграда.

Архитекти-Плевен