Млади пианисти ще се конкурират в национален конкурс в НУИ„П.Пипков
Млади пианисти ще се конкурират в национален конкурс в НУИ„П.Пипков / dariknews.archive

От 26 до 29 март 2015 г. в Плевен ще се състои Единадесетият национален конкурс за ученици акомпанятори. Домакинът НУИ „Панайот Пипков"-Плевен е инициатор и организатор на този авторитетен музикален форум у нас за младите изпълнители. Проявата е под егидата на Министерството на културата, Община Плевен и Националното училище по изкуствата „П.Пипков" и се посвещава на елитния български пианист Петър Щабеков.

Тази година в конкурса за акомпанятори ще вземат участие ученици от музикалните училища „Любомир Пипков" в София, Пловдивското училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" и НУИ „П. Пипков" в Плевен. Конкурсът ще бъде открит на 26 март с концерт на проф. Ростислав Йовчев, който е включил в програмата си произведения за пиано от български композитори.

На 27 март от 16:30 ще започне прослушване на кандидатите от първа възрастова група. След това участниците и гостите на форума ще присъстват на концерта на пианистката проф. Савка Шопова-Маркова и проф. Анатолий Кръстев (виолончело), като в програмата ще бъдат изпълнени произведения на Шуберт, Форе, Гренадос и др.

На 28 март е прослушането на кандидатите от II и III възрастова група. Ще бъде представен и творчески портрет на пианиста Петър Щабеков.

Награждаването на победителите и заключителният концерт е на 29 март, неделя, от 10:30 часа.