Министър Вучков откри нова система за видео наблюдение в Червен бряг
Министър Вучков откри нова система за видео наблюдение в Червен бряг / dariknews.archive

"Удолетворен съм от видяното в Община Червен бряг като съвместна дейност между полиция и община. Това е една от средно големите общини в страната и ще я соча а пример, защото тук ясно е очертано, че общината със свои средства и инициативи финансира изграждането на системи за видеонаблюдение, съгласувано с полицията.

След това общината осигурява поддръжката, както и онлайн достъп, който е изграден дори и в дежурната стая на местното РПУ". Това каза вътрешният министър Веселин Вучков при посещението си в Червен бряг по повод откриването на новата система за видеонабюдение в общината.

Той посочи, че това е най-добрият вариант и за хората е важно, че регистрираната престъпност незабавно намалява с 30 %.
„Не само в Червен бряг, но и навсякъде, където има изградени системи за видеонаблюдение, престъпността намалява с около 30 %. Така също се освобождава голяма част от полицейския ресурс от необходимостта да следи големите пътни артерии и може да следи, какво става в малките махали и населени места. Това е един положителен пример, който се надявам да бъде последван и от други общини в страната", каза вътрешният министър.

Пред Дарик той коментира, че не са много общините в България, които сами инициират изграждането на собствени системи за видео наблюдение и посочи малката пловдивска община Марица, която е съставена изцяло от села и вече има изградена такава система.

„Трябва да се знае, че това не се прави самоцелно - за да следи някой гражданите, а единствено за превенция на престъпността и за противодействие на ширещата се конвенционална престъпност", допълни още министър Вучков.

Шефът на ОД на МВР-Плевен Венцислав Катинов отбеляза значението на изграденото видеонаблюдение, предвид факта, че в региона престъпният контингент е доста активен и разнороден - с гостуващи гастрольори от други областни градове, вклюително и от столицата.

Министър Вучков откри нова система за видео наблюдение в Червен бряг
netinfo

На този етап новата система за видеонаблюдение разполага с 42 камери и техният брой може да бъде увеличен до 256.

Участие в събитието взеха областният управител Ралица Добрева, нейният заместник арх. Бойко Балтаков и народният представител Пламен Тачев.