am
am / dariknews.archive
През юни възлагаме 52-та километра от автомагистрала „Хемус” (от „Боаза” до разклона Плевен-Ловеч – б. а.), обяви пред журналисти в Ловеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Лично той ще настоява за бързата мобилизация на тръжната комисия, както и за скоростно и качествено изпълнение. Според него, ако няма обжалвания, още тази година ще бъде стартирана реалната работа и на тези 52 км от АМ „Хемус”.
Той още веднъж посочи, че в най-лошия случай ще бъдат спестени с това препроектиране на участъка около 300 млн. лв. Тежките съоръжения – три тунела и 17 моста, ще бъдат съкратени. Магистралата ще е с голям габарит, по две ленти за движение плюс трета аварийна. Проектната скорост е 120 км/ч, но предположенията на министър Нанков са, че максимално допустимата скорост на движение ще бъде 130 км/ч.

Регионалният министър информира още, че вече 15% е физическото изпълнение на трасето от 9,3-километровия участък от АМ „Хемус” между Ябланица и Боаза. Старт на строителните дейности беше даден преди около месец и половина, припомни Николай Нанков. Правят се ежеседмични проверки, изпълнителите работят сравнително бързо и качествено, допълни той.
Министър Николай Нанков беше в Ловеч за празника на града.