Мартин Митев: Отговорни сме и затова направихме компромис
Мартин Митев: Отговорни сме и затова направихме компромис / archive.dariknews

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на общинската структура на ГЕРБ Мартин Митев изрази учудване от голямото бързане в Плевен и уточни, че по негови данни до момента никой от областните координатори на ПП ГЕРБ в страната не е получил поканите за провеждането на консултациите за РИК.

Той отбеляза, че писмото, с което се назначават консултациите в Плевен е с дата 18 март. "Това е преди да бъде създадена ЦИК, а ние бързаме да правим консултации за РИК", коментира Митев.
В тази връзка той каза, че в заседателната зала по време на консултациите, за него си е проличало, че е имало "предварителна подготовка" между сега управляващите коалиционни партньори.

Цитирайки представителя на ДПС Енгин Кючуков, който направил предложение, предвид резултатите от последните парламентарни избори, председателското мясно за РИК-Плевен да бъде на БСП, Мартин Митев коментира, че именно поради резултатите от последните парламентарни избори, спечелени от ГЕРБ, би трябвало председателят да е именно от ГЕРБ.
Мартин Митев каза, че предложението, председателското място да бъде за ГЕРБ е било подкрепено от Реформаторския блок и Синята коалиция.

След почивка за консултации на позиции между участниците в консултациите се е постигнало съгласие за разпределението на ръководството на РИК Плевен и със съзнанието, че биха се забавили нещата, представителите на ГЕРБ-Плевен са приели председателят на РИК да бъде от БСИ и първите му заместници да са от ДПС и Атака.

"Ние сме отговорни и не желаем заради нас да се забавят нещата свързани с подготовката на изборния процес в област Плевен", каза Митев и коментира, че срещу тройната коалиция за сега няма какво да се направи. Той добави, че представителят на партия Атака също категорично е подкрепил предложението, председателят на РИК да е от БСП.

Мартин Митев обясни, че предложенията за петимата титуляри и двамата резервни членове на РИК от ГЕРБ са готови.
Днес след обед предстои да бъдат подписани протоколите от събанието и да бъдат изпратени в ЦИК и в първите дни на април.