Мариян Марков от Помощно у-ще П.Р. Славейков представя Плевен на Спешъл олимпикс
Мариян Марков от Помощно у-ще П.Р. Славейков представя Плевен на Спешъл олимпикс / dariknews.archive

На 15 октомври 2014 г. в заседателната зала на Община Плевен бяха определени чрез жребий титулярът и резервата, които ще представят България и Плевен в предстоящите световни игри на Спешъл олимпикс.

Заместник кмета на Община Плевен Стефан Петков изтегли името на плевенския представител и на резервния състезател. Според жребия като титуляр в отбора на България ще се включи Мариян Марков - ученик от Помощно училище „П.Р.Славейков" - Плевен, който ще е част от българския отбор по боче. Резервния играч от Плевен за световните игри е 32-годишният Георги Розенов от БАЛИЗ.

В периода 21 юли - 2 август 2015 год. в Лос Анжелис/САЩ/ ще се проведат Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. България получи квота от 23 атлета с интелектуални затруднения в 10 спортове: лека атлетика /2 жени и 2 мъже/, бадминтон /1 жена и 1 мъж/, плуване /1 жена и 1 мъж/, боче /1 жена и 1 мъж/, голф /, тенис на маса /1 жена и 1 мъж/, вдигане на тежести /2 мъже/, джудо / 1 мъж/, ролери /2 жени/ и конна езда /2 жени и 2 мъже/.

Лос Анжелис очаква повече от 7000 състезатели с интелектуални затруднения от 177 страни в 27 спорта, 3000 треньори, над 30 000 доброволци, семейства, приятели, зрители и журналисти от цял свят.
Плевен получи квота от 1 състезател с интелектуални затруднения в спорта боче.

За поредна Година, Сдружение „Плевенски Обществен Фонд - ЧИТАЛИЩА" полага усилия за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения на територията на община Плевен, за създаване на позитивни нагласи, благоприятстващи пълноценна социална реализация на тези наши съграждани, както и за утвърждаване на социалната мисия на българския спорт.