love4 museum
love4 museum / love4 museum
От 25 до 28 септември Регионалният исторически музей в Ловеч е домакин на национална научна конференция „Ловеч в българското културно пространство”, съобщи Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики” в музея. Съорганизатори са катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ (БНИКП) на философския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и община Ловеч. Научен ръководител на форума е проф. днф Боряна Христова – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” по специалността „Палеография и история на старата писменост” и водещ експерт по световно писмено наследство.
Ще бъдат представени 18 научни съобщения и презентации с основни участници от катедра БНИКП в Софийския университет, която по този начин отбелязва своята 65-годишнина. В програмата са включени и представители на ловешките културни институции – Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, Държавен архив, Регионален исторически музей – Ловеч , както и на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян. Модератори на отделните панели са доц. д-р Илко Пенелов, проф. д. изк. Симеон Недков, доц. д-р Милена Миланова и доц. дфн Цветанка Панчева.
Конференцията е резултат от подписания по-рано тази година договор за сътрудничество между ловешкия музей и катедра БНИКП. Съвместната работа ще направи възможни проучването, почистването и реставрацията на писмените паметници от колекцията на РИМ – Ловеч, описание и превод на част от ръкописите, за да могат те да бъдат представени не само пред специалисти, а и пред по-широка публика, уточни Елена Георгиева.