Ловеч ще има “Млад кмет” за един ден
Ловеч ще има “Млад кмет” за един ден / снимка: Дарик Плевен

Инициативата "Млад кмет за един ден"ще се проведе в Ловеч на 11 август, поводът е Международния ден на младежта - 12 август. Това информират от пресцентъра на Община Ловеч. Идеята и реализацията е на сдружение "Екомисия 21 век" в партньорство с местната администрация. Целта е младите хора да задълбочат разбирането си за функциите и отговорностите на местната и държавна власт, целите и приоритетите й и да се търсят решения по важни за младежката общност проблеми с прякото участие на младежки представители.

На този ден длъжността "Кмет на населеното място" ще бъде символично предадена на местен младеж на възраст от 15 до 19 години, който има изявена гражданска позиция и участие в общественият живот на населеното място. Младият кмет за ден е избран след организиран конкурс за поста. Денят на 11 август ще започне със съвместно оперативно заседание в 9.00 часа в кабинета на Илинка Печева, която в момента замества кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. След това "младият кмет" ще пристъпи към изпълнение на задълженията си, а в края на работния ден трябва да направи равносметка на постигнатото и да я изпрати по електронна поща на организаторите.

Във връзка с Международния ден на младежта, сдружение "Екомисия 21 век" е подготвило още инициативи. На 11 август от 11.00 часа в Регионална библиотека "Проф.Беньо Цонев" ще бъде открита изложба "Най-интересните младежки събития в Ловеч през 2010". Ще бъдат представени и резултатите от анкетно проучване за нуждите и потребностите на младите хора, проведено на територията на област Ловеч.

На 12 август специалната програма продължава с плажно парти на басейн "Стъпката" /в двора на бившия Домостроителен комбинат в Ловеч/ от 15.00 часа. Присъстващите ще могат да участват в спортни и забавни игри, дегустация на екзотични коктейли, както и в конкурс за Мис и Мистър "Лято, Ловеч 2010".

На 17 август от 13.00 часа в Ловеч ще се проведе работна среща на всички младежи, участвали в инициативата "Млад кмет за един ден". На нея ще бъдат представени резултатите, участниците ще получат удостоверения и ще споделят опит.