Левски се превръща за три дни в малката Каварна на България.
Левски се превръща за три дни в малката Каварна на България. / dariknews.archive

От 15 юли град Левски се превръща за три дни в малката Каварна на България. От тази вечер градът става арена за изява на млади рок групи от цялата страна в рамките на втория по рода си рокфестивал „Youth music fest -Левски 2015".
До петък включително, музиката ще завладее сцената пред сградата на общината в Левски.

На среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, кметът на града-домакин Любка Александрова покани всички почитатели на хубавата рок музика, изпълнена от млади музиканти, да посетят Левски. Тя увери, че в града и околните селища, чрез Центъра за обществена подкрепа е създадена организация за нощуване на тези, които ще предпочетат да нощуват, като си остава и възможността за отявлените рокаджии, да разпънат своите палатки.

Подробности за всичко, което предстои на рокфестивала разказаха Ернестина Шинова, която ще бъде водещ на рок събитието, Андрей Слабаков, който пък е един от продуцентите на фестивала, както и Офелия Кънева, представител на организаторите на фестивала от страна на "Соник старт".

Почитателите на рока ще чуят 16 младежки рок групи от цялата страна, чиито членове са на възраст от 14 до 21 години. Групите са определени след предварителен подбор и са от различни градове от страната, съобщи Офелия Кънева. Основната ни цел е, тези млади хора да бъдат забелязани и да помогнем за тяхното развитие. Затова за всяка група по време на фестивала ще бъде изготвена и професионална видеовизитка.
Над 90% от изпълняваните песни ще са авторски като ментори на участниците в рок феста ще бъдат Тони Арнаудов, Николо Коцев и Славчо Николов.

"Надяваме се рокфестивалът в Левски да има успеха на този в Каварна, заявиха Ернестина Шинова и Андрей Слабаков".

Рокфестивалът в Левски е част от националната кампания на Соник старт Толерантност „Равни под слънцето" и е основното събитие в програмата за честването на 70 години от обявяването на населеното място за град.

Вижте, кои са участниците в трите фестивални дни:

15 юли 2015 г.
„Smokin' Barrels" e млада алтърнатив и пънк група. В сегашния състав групата свири от септември, 2014 година. Бандата се състои от пет момчета. Зад гърба си имат вече над 10 концерта в различни клубове и барове. Всички в групата слушат много разновидни рок, метъл и пънк групи и това им помага в креативносттa при създаването на авторските песни.

„Citizen Erased" е млада пост-хардкор банда от София, която е създадена преди една година. 17 концерта, 1 демо, 2 сингъла и EP са нещата постигнати за този период от време от четирите момчета. През март те правят своето първо национално турне по случай излизането на мини албума си "Un Sentiment Eternel".

„Stenli Stefanov's Project" от гр.Левски. Миналогодишната група EXTREME е вече с оригиналното име на създателя на бандата, а именно Stenli Stefanov's Project! Бандата прави авторска музика която пише Станислав Стефанов (Стенли). В песните им се пее за любовта... за мъката от нея.... за войните и жертвите от тях.

„Panic Station" гр. Пловдив. Групата се състои от четири човека и съществува от края на 2013 г. Започва с паралелна работа върху кавъри и авторски материал. Групата свири предимно алтернативен рок, а в активите си има вече 11 авторски парчета.

„SIMAI" гр. София Групата е създадена на 12 февруари 2013г. и състои от пет човека Определяме се като като Rapcore/Nu-metal банда. Набляга на създаването на авторска музика. На концерти свири и кавъри на Limp Bizkit, Soulfly, Korn, P.O.D., Hed PE. SIMAI представят една интересна комбинация от Rapcore, Funk, Nu Metal, Alternative.

„IN DYING MOMENTS" гр. Шумен. 5-членна Симфоничен Деткор банда от Шумен, създадена през късната 2010 г. и свиреща по концерти от пролета на 2011 г. Стилът на бандата е тежък и мелодичен деткор смесен с мрачни симфонии. Групата има издадени няколко албума.
„IZIDA" с. Козар Белене, обл. Плевен. Група Изида е създадена в началото на 1989 г. - година. През 1994г. групата записва песните, които слушате - единствения си албум "По своя път". Любовта към рок - музиката е жива и в момента и понякога Изида се събира да свири, най - вече за удоволствие.

16 юли 2015 г.
„Axez" са метъл банда от гр. Варна. Групата се състои от пет човека. Правят парчета в Metal, Punk, Experimental music стилове.
„Foretold Dead" е метъл (хеви, груув, траш, алтернатив рок) банда от гр. Дупница, създадена през август 2013 г. Групата се състои от пет човека и се отличава с това, че всеки от тях харесва различни музикални жанрове, което допринася за голямото разнообразие в репертоара им.

„BATTLE STEEL". Групата е създадена през ноември 2013 г. в гр. Горна Оряховица и се състои от пет човека. Жанрът им е Heavy - Power Metal. Правят трибюти на ManOwaR.
„Paranormal" гр. Пловдив. Съществува от 2011 г. Групата набляга главно върху авторската музика и може да се похвали с множество участия на различни концерти и фестивали.

„Grimaze" гр. София. Бандата е основана през 2013г. в София и се състои от четири човека. Музиката на Grimaze е тежка, като корените им са предимно блус. В тежкия звук усещат силна и жива енергия, която е изключително зареждаща и искат да я споделят с повече хора.

„CIROZA" гр. Монтана. CIROZA е спийд-траш метъл група от град Монтана, създадена през 2002г. Групата е добре позната на родната траш метъл сцена. Стилът им напомня METALLICA, BLACK SABBATH, SLAYER.

„Headbangers" гр. Павликени. Рок-групата е основана преди 4 години. Състои се от петима члена: соло китара; ритъм китара; бас китара; вокал и барабани (Bruno - от Белгия). Групата има изяви в Павликени, Левски, Белене и други места от региона. В репертоара на групата са включени кавъри и собствени композиции.

17 юли 2015 г.
Концерт на ДЖОН ЛОУТЪН и Б.Т.Р.