/ iStock/Getty Images
Вирусологичната лаборатория за COVID-19 в Плевен, която е към Научноизследователския институт - НИИ на Медицински университет и е основно звено за РСR тестване в Централна Северна България, се нуждае от финансова подкрепа. Това заяви ректорът, проф.д-р Славчо Томов.

Три жени с COVID-19 са хоспитализирани в Плевен

Той поясни, че към момента с наличните си възможности лабораторията се справя с тестването, но финансовия й резерв е на изчерпване. "Можем да покрием разходите си до края на следващата седмица", уточни проф. Томов.

Той очаква лабораторията да получи финансова подкрепа от Министерството на здравеопазването, защото както област Плевен, така и региона, който тя обслужва, е в усложнена епидемична обстановка.

Проф. Томов посочи, че от началото на работата си до края на юни лабораторията е изследвала 6562 теста за коронавирус. Най-много проби са изпратени от РЗИ - Плевен - 2264 и Университетската болница "Д-р Г. Странски" в Плевен - 1645.

Общо лабораторията работи с 25 контрагенти, сред които по-големи са РЗИ - Велико Търново, РЗИ - Ловеч, РЗИ - Габрово и болниците в областите Плевен, Велико Търново и Ловеч, посочи проф. Томов. По думите му, себестойността на една проба е 74 лева, а с включване на всички разходи по нея - средната й себестойност достига 80 лева.

Медицинска сестра и трима лекари в Гулянци са с COVID-19

До момента лабораторията работи с постъпили дарения на Медицински университет, от целеви средства на МЗ чрез РЗИ. Част от субсидията е постъпила от РЗИ-Велико Търново и РЗИ-Ловеч.

Националният център по заразни и паразитни болести, ВМА и болница "Пирогов" няколко пъти са правили дарения на тестове. Проф. Томов изтъкна, че поради спецификата на лабораторията, която е звено към НИИ към университета, няма възможност да бъде сключен договор с НЗОК, за да бъде финансирана оттам, затова се търсят други механизми за финансиране.

Ректорът е категоричен, че към момента това е основната лаборатория, която осигурява нуждите от изследвания за коронавирус в Централна Северна България. Той е убеден, че в усложнената епидемична обстановка с подкрепата на МЗ може да се намери решение на проблема.
БТА