Кнежа остава без болница
Кнежа остава без болница / cнимкa: Sofia Photo Agency

Болницата в Кнежа най-вероятно ще бъде закрита, защото от поисканите 60 клинични пътеки само 40 са били одобрени от здравната каса. Това обясни вчера директорът на болницата д-р Лиляна Христова след като участва в дискусия с министъра на здравеопазването Божидар Нанев, представители на касата и на здравната комисия в Народното събрание. Тя каза, че болницата е покривала нуждите на около 26 000 души, като годишно е обслужвала 3690 пациенти.

Болницата в Кнежа не може да осигури необходимите специалисти за пулмологичните и кардиологичните пътеки, защото в лечебното заведение работи един хирург, а трябва да са двама. „Пациентите ще могат да се лекуват в Плевенската болница", обясни д-р Христова. „Мога да ви кажа, че една година имаше един период, когато бяха големите дъждове - моста между Кнежа и Искър беше залят напълно и ние бяхме откъснати от град Плевен. И тогава всичко си оставаше на лечение в нашата болница", каза още тя. „Искането ми е да бъде премахнато това условие за двама специалисти. Заместник-министърът каза, че му е омръзнало да обяснява как не може с един специалист да се върши работата. Макар че толкова години досега се е лекувало с един специалист и то успешно. Доста хора сме спасили, въпреки че ни наричат болници-убийци", допълни още Христова.

Министър Божидар Нанев обясни, че е препоръчал на кметовете да не поддържат болници, които не отговарят на критериите. „Да се вземат решения от Общинските съвети да бъдат преобразувана дейността им от болнична в извънболнична помощ", уточни той.