Кметът на Ловеч: До края на 2017 г. ще оздравим общината
Кметът на Ловеч: До края на 2017 г. ще оздравим общината / dariknews.archive

Работна група, председателствана от ресорния зам.-кмет Цветан Георгиев, ще изготви проект на план за финансово оздравяване на община Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова. В комисията влизат още и другите зам.-кметове, както и директори на дирекции. „Очевидно ни предстои работа. Идеята ни е до края на следващата бюджетна година (2017 г.) да постигнем такава реализация на плана, която да извади общината от този списък (на Министерството на финансите, в който са 36 общини във финансово затруднение - б. р.)", коментира Маринова. „Ще работим в края на периода Ловеч да бъде сред общините в добро финансово състояние", категорична бе тя.

Процедурата по финансово оздравяване на Ловеч бе открита с решение на местния парламент от 12 юли. Сега се очаква нарочната комисия да получи предложенията и мерките за оптимизация на разходите по изготвяне на плана за оздравяване, след което до 18 август трябва да бъде проведено обществено обсъждане, а до края на същия месец общинският съвет да проведе заседание.

По думите на кмета Законът за публичните финанси определя много точно какво трябва да съдържа този оздравителен план. Целите му са намаление на просрочените задължения, устойчиво нарастване и повишена събираемост на собствените приходи, намаление на административните разходи и др. След като се обсъдим всички мерки, ще се вземе решение необходимо ли е да бъде отправено искане за допълнителна субсидия.