/ dariknews
И според последния бюлетин на РЗИ-Плевен, водата в град Червен бряг продължава да е негодна за пиене. В тази връзка, кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов коментира пред журналисти в Плевен:

От РЗИ предупредиха да не се ползва за питейна водата в Червен бряг

„Истината е, че ВиК операторът не беше подготвен да поеме такова продължително замътване на извора на река Златна Панега и да го компенсира чрез подаване на вода от кладенците по поречието на река Искър. Това се установи по време на заседанието на Кризисния щаб.

Отмениха частичното бедствено положение в Община Червен бряг

Добрата новина е, че при повторното замърсяване на водата в града, все пак чрез частичен режим, болницата, детските градини и високата част на града се захранват, макар и с кратки прекъсвания“.
Данаил Вълов припомни, че от въвеждането в експлоатация на този извор през 1995-та година, никога до сега не е имало толкова продължително замътване на водата.

„Заедно с ВиК оператора сме направили необходимите постъпки към МРРБ и искаме с експерти от тяхна и от наша страна да набележим мерки, за да избегнем подобни кризисни ситуации“, каза кметът на Червен бряг.

Бедствено положение обявиха за част от територията на Община Червен бряг

„Хората са ощетени и кардиналното решаване на проблема за регииона изобщо,
включващ и Луковит и няколко селища, е изграждането на Пречиствателна станция. Затова ние сме изпратили искане до Министерството на регионалното развитие и ако е нужно ще направим сдружение на заинтересованите, но дотогава мерките ще си останат частични“, уточни инж. Вълов.