Йордан Камджалов: Мечтая, държавата да се погрижи за колосалния български талант
Йордан Камджалов: Мечтая, държавата да се погрижи за колосалния български талант / dariknews.archive

„Този концерт, който е съвместна работа между Плевенска филхармония и фондация „Йордан Камджалов" е нещо, което все повече се превръща в една наша обща запазена марка. Солистите в концерта са изумителни и това, което правят е вдъхновяващо и тласка напред. Това, което Плевенска филхармония прави заедно с тях е забележително и особено това, което оркестърът прави в Шеста симфония на Чайковски мисля, че ще надмине за пореден път всички очаквания. Тук не става въпрос да правим изкуствено дишане на културата или на оркестъра, а говорим за реални истински, забележителни постижения".

Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен световноизвестният диригент Йордан Камджалов, под чието диригентство ще премине концертът на Плевенската филхармония този петък.

Програмата на концерта включва "Циганката" от Равел и „Кармен" фантазия от Бизе, които ще изпълнят солистите Санжар Сапаев - цигулка и Атанас Маринов - кларинет, както и Чайковски - Симфония No.6, в изпълнение на Плевенска филхармония. Двамата солисти са лауреати на Фондация "Йордан Камджалов".

„Мечтая да дойде моментът, в който фондация като моята, тази на Бербатов и на Райна Кабаиванска, да изчезнат и държавата да си поеме функциите, и да има адекватно обгрижване на колосалния български талант", заяви Камджалов.

Диригентът изтъкна ролята на директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски за осъществяването на съвместната им работа, като коментира, че още се говори за концерта от миналата година, който се осъществи отново с Плевенска филхармония в зала "България".

От своя страна Любомир Дяковски каза, че настоящият концерт е резултат от взаимното доверие, породило се още при предишната им съвместна работа. Той отбеляза прекрасната селекция на солистите за концерта и добави, че Плевенска филхармония, показвайки програми с разнообразен репертоар, всъщност винаги е имала за основна цел да прави концерти от този тип.

Концертът на Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов е този петък в читалище "Съгласие" в Плевен. На 6 юни концертът ще се състои в зала "България" в София.