Изплатиха забавени 173 000 лева  след намеса на Инспекцията по труда
Изплатиха забавени 173 000 лева след намеса на Инспекцията по труда / archiv.DarikNews

Проверка на Инспекцията по труда в началото на януари тази година установи, че Северняшкият ансамбъл репетира при температура 5 - 6 градуса, съобщи началникът на инспекцията Владислав Николов. Причината за това била липса на средства за отопление и за това северняците репетирали при тези тежки условия.
По този повод от Инспекцията по труда са издадени над 20 предписания за подобряване на условията на труд. Някои от тях не били спазени и по тази причина е наложен акт от близо 1500 лева на доскорошният ръководител на ансамбъла Джейлян Демирев.
„Целта ни беше не да ги глобяваме, а да отстранят проблемите. Можеше директорът да ги пусне в платен или неплатен отпуск, или да намери друг начин да се справи със студа, докато доставят горивото за отопление на помещенията. Имаше различни възможности, но не бяха предприети. Можеше също да се поиска удължаване срока на предписанието, но директорът не го направи" - обясни Владислав Николов.


Общо 108 проверки с констатирани 610 нарушения са извършили служители на Инспекцията по труда за периода от 1 до 20 февруари 2012.
Повечето от тях са по Кодекса на труда, за нарушения по нормите на безопасност и са издадени 73 акта.
За същия пероид в Инспекцията по труда са постъпили 20 жалби, главно за неизнплатени работни възнаграждения.
Забавени заплати в размер на 173 000 лева са изплатени в резултат от намесата на Инспекцията по труда в Плевен.