1
1 / archive
Новоизграден параклис бе открит в близост до хижа „Вежен” в Тетевенския балкан, съобщават от пресцентъра на общината в планинския град. Параклисът носи името „Св. Георги Победоносец” и бе осветен от отец Павел в присъствието на кмета д-р Мадлена Бояджиева, заместниците й Борис Врабевски и Тони Стоев, зам.-областния управител на Ловеч Илиян Тодоров, шефа на парковата дирекция на Национален парк „Централен Балкан” Генчо Илиев, общински съветници, хора, помогнали при изграждането на обителта, туристи и посетители на хижата.

Параклисът е изграден от зам.-кмета на Тетевен Борис Врабевски, който е запален планинар. Той разказа, че идеята за създаването на храма дошла след посещение в Родопския край, където вниманието му било привлечено от множеството храмове, параклиси, оброци, преклонението пред водата и Бог. Начинанието е обмисляно дълго време – около 15 години, преди да се стигне до неговата реализация. Мястото, разбира се, не е избрано случайно и се дължи на силното му влечение към планините и природата.

При изграждането на параклиса са спазени всички законови изисквания и са били нужни около три години за цялостното му построяване. Врабевски благодари на всички, които са му помогнали и които са допринесли – материално или чрез своя труд, за осъществяването на прекрасната идея.