Ивайло Атанасов депозира молба за напускане като директор на Филхармонията
Ивайло Атанасов депозира молба за напускане като директор на Филхармонията / снимка: Дарик Плевен

Ивайло Атанасова е депозирал в Министерство на културата молба за освобождаване от поста директор на Плевенската филхармония. Новината потвърди самият той за Дарик. Молбата му е заведена днес, тя е за напускане по взаимно съгласие на поста от 15 ноември.

"Добре е, че Общината ще подпомогне финансово Филхармонията, но кметът Зеленогорски заяви директно, че за сметка на това искат и ще участват в управлението и мениджмънта на културната институция. Като знам за какво става дума и като човек, който държи на правилата на играта, мисля че някой трябва да си подаде оставката. И този някой съм аз", каза още Ивайло Атанасов. По думите му, той е опитал и е призовавал няколко пъти да се води диалог за бъдещето на Филхармонията, но такова желание не е проявено.

"Като правим опера - колко години я правим тази опера? Колко години мачкаме Филхармонията? В момента Филхармонията няма един квадратен сантиметър площ. Паралелно с нашата дейност се организират концертни прояви, но на други състави и със свободен вход. Прави се всичко възможно да се затруднява дейността ни. Всичко това през годините изморява. Бях обвинен, че не съм се явил на последния конкурс за директор на Филхармонията през януари тази година и че съм директор просто ей така, защото няма кой да се яви на конкурсите. Ето, сега си подавам молбата за напускане", обясни Атанасов.

Той прикани към приемственост в начина на управление на Плевенска Филхармония и продължаване на добрите резултати, които той изрази надежда, че и след 6-7 месеца ще са такива.