Грипът завладя и Ловешка област
Грипът завладя и Ловешка област / Dariknews.bg

Грипна епидемия на територията на Ловешка област е обявена от днес, съобщават от пресцентъра на РИОКОЗ Ловеч. Причината за предприета мярка е продължаващото покачване на заболяемостта от ОРЗ и грип.

През миналата седмица в Ловеч стойностите са достигнали и 435 болни на 10 хил. население, което е надвишило и епидемичните стойности за областта. Висока е заболяемостта, регистрирана за Луковит - 539 на 10 хил. население и за втора поредна седмица за Троян - 405,9. Решението за обявяване на епидемична обстановка е взето на заседание на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и ОРЗ Ловеч.

С предписание до Регионалния инспекторат по образованието е предписано преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на област Ловеч, считано от 01.02.2011г. За обявянето на грипна епидемия са уведомени и Областен управител на област Ловеч, кметове на общини, директорите на РЗОК и ЦСМП-Ловеч и всички болнични заведения в областта. Разпоредени са противоепидемични мерки. Медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.

Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Спират плановите операции и свижданията във всички болници. В детските заведения медицинските специалисти с помощта на възпитателите и преподавателите трябва да провеждат засилен филтър.

Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол. От здравната инспекция съобщават още, че общопрактикуващите лекари и болниците разполагат с необходими количества антивирусни препарати.