Гинес не призна плевенски рекорд
Гинес не призна плевенски рекорд / снимка: Люба Нинова
Гинес не призна плевенски рекорд
31103
Гинес не призна плевенски рекорд
  • Гинес не призна плевенски рекорд

Подреденият от плевенчанката Венелина Вънова пъзел "Живот" от 24 000 части за 66 дни не е признат за рекорд от Гинес. Отговорът за това от централата е дошъл днес, уточни за Дарик Венелина Вънова. Причината е, че конкурентна немска фирма вече е произвела по-голям пъзел - той е от 32 000 части и ще бъде пуснат в продажба на 15 септември.

В света до сега няколко десетки души са подреждали пъзела "Живот", но само две от постиженията са регистрирани, защото при другите не са спазени условията за документиране на рекорд. За Дарик Венелина Вънова коментира, че до пускането в продажба на новия пъзел-рекордьор тя ще се опита да събере съмишленици, любители на пъзелите, и ще се пробват колективно да го подредят. Така те отново ще влязат в надпревата за поставяне на рекорд.

Дотогава Венелина планира да приключи с подреждането на новия пъзел, който е започнала - "Училището в Атина" по едноименната картина на Рафаело. На фона на тази картина бяха снимани преди време премиерът на Италия Силвио Берлускони и гостуващият му в Милано руски премиер Владимир Путин. За това и на Венелина й хрумва, когато нареди "Училището в Атина", да предложи да го подари на плевенския Общински съвет или дори на Парламента. Тя се надява така пъзелът-картина да намери точното си място и да могат да му се радват повече хора.

Още подробности чуйте в звуковия файл.