Днес ще имаме Синя луна в небето
Днес ще имаме Синя луна в небето / archiv.DarikNews

На 31 август 2012 година, в 16:58 часа настъпва поредното пълнолуние, но за разлика от всички останали, то носи названието „Синя Луна". Прието е „Синя Луна" да се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Интервалът между две пълнолуния е средно 29,5 денонощия, докато средната продължителност на месеца е 30,5 денонощия.

Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се наблюдават по две пълнолуния месечно. Тогава втората Луна е „синя". Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите й и се наблюдава веднъж на две години и половина. В рамките на един век 41 месеца могат да се похвалят с две пълнолуния. Следващата „Синя Луна" ще се наблюдава на 31 юли 2015 година.

И все пак, понякога Луната може наистина да е синя. Това по принцип се наблюдава много рядко. Става дума за оптичен ефект, породен от необичайно пречупване на лъчите светлина, отразени от лунната повърхност. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г. и след изригването на Кракатау през 1883 г. Изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че Луната е синя за почти две години.