Детската театрална студия към театъра показва 4 нови заглавия
Детската театрална студия към театъра показва 4 нови заглавия / archiv.DarikNews

На 4 юли на сцената на Драматичен театър "Иван Радоев" беше поставена пиесата „Грешката да си жив" от Алдо де Бенедети. "

"Спрях се на това заглавие, защото ми се стори доста интересно. Пиесата изобилства от диалози на едни и същи герои и затова решихме главните действащи лица да се сменят през цялото време", обясни актрисата Ива Николова, която заедно с Адриан Филипов ръководи Детската театрална студия към плевенския театър. Тя обясни още, че пиесата е за възрастни и в нея играят повечето от най-големите деца на студията.

„В дъжд и във вятър пак на театър" по Недялко Йорданов е друга пиеса, поставена от Детската театрална студия към плевенския театър. В нея музиката е на Ангел Бешев, а режисьори на спектакъла са Яна Алексиева и Даяна Филипова. В пиесата участват от 7 до 12-годишни ктьори на студията. Нейната премиера е на 14 юни от 19:00 и на 15 юни от 17:00 часа.

На 18 и 19 юни Студията ще представи пиесата „Балкани, вдигайте се в небесата" - компилация по разкази на Чудомир.
„В тази постановка играят децата от 14 г. нагоре. Това беше може би най-сложната ни работа", каза Ива Николова. "Децата не разбират спецификата на езика, но пък за тях е полезно да се запознаят със стилистиката и образите, характерни за творчеството на Чудомир".

В края на юни, Детската театрална студия ще представи и четвъртото си заглавие - „Златни приказки" по А.С. Пушкин. В пиесата, костюмите са направени специално за децата в стилистиката на приказките. Сценичната версия е дело на Дария Горанова, а музиката на Робертино Горанов.
Пиесата се играе на 24 и 25 юни от 17:00 часа на камерната сцена на ДТ Иван Радоев.