Децентрализация и антикорупция трябват при усвояването на еврофондовете
Децентрализация и антикорупция трябват при усвояването на еврофондовете / netinfo

 

Повече децентрализация е нужна на България при усвояването на европейските средства, най-големият проблем на страната ни в това отношение е корупцията. Около тези мнения се обединиха участниците в дискусионния форум в Плевен, на който ПП ГЕРБ представи своя Проект на програмата по усвояване на еврофондове. На него присъства Румяна Желева, председател на групата на евродепутатите на ПП ГЕРБ в Европейския парламент.

"В процеса на усвояване на средствата в момента участват само представители на централната власт, което противоречи на европейския принцип за партньорството. Стигнахме до извода, че никой от представителите на местната власт не е попитан за приоритетите при изготвянето на националната стратегическа референтна рамка", поясни Румяна Желева.

Евродепутатът подчерта, че според ГЕРБ за следващия програмен период 2014-2020 г. което и да е правителство не бива да допуска такава грешка. Тя изтъкна, че трябва активно българските градове и села да се включат в процеса на усвояване на европейските средства, а не само да се говори за партньорство.

Като други основни проблеми Румяна Желава спомена нуждата от опростяване и рационализиране на процедурите, както и въпросът за липсата на административен капацитет, а също така задържането на кадрите. "За да имаме успешно усвояване на европейските средства, трябва да пресечем изцяло този корупционен възел, който съществува в сферата", категорична беше Желева. Тя се обяви твърдо против разпространената практика проектите да минават благодарение на връзките с едно или друго министерство и изтъкна като най-голям проблем корупцията.

Евродепутатът припомни, че до момента замразените средства по предприсъединителните програми са повече от 800 милиона евро. 150 милиона евро са за пътния фонд, където има изключително големи нарушения и според нея едва ли скоро ще бъдат преодолени. "Това са страшно много средства, които бяха добре дошли в тази финансова криза и ще направим и правим всичко възможно това да се случи", каза Румяна Желева и увери, че ГЕРБ в никакъв случай не се радва за спрените пари.

По думите й в момента текат паралелни процеси на подготовка за усвояване на структурните фондове на ЕС и оценка на съответствието и ако България си беше свършила работата по предприсъединителните програми, щеше да ни е по-лесно със структурните фондове. Според личното мнение на Желева обаче „пак ще говорим за извънредни мерки и темпове".