Да подкрепим плевенските финалисти в конкурса “Дърво с корен”
Да подкрепим плевенските финалисти в конкурса “Дърво с корен” / DarikNews.bg

Две вековни дървета от Плевенска област са финалисти в тазгодишния конкурс "Дърво с корен" на Фондация "Екообщност". Това съобщи в интервю за Дарик Александра Георгиева, връзки с обществеността в организацията.

Да подкрепим плевенските финалисти в конкурса Дърво с корен
netinfo

Единият финалист е 250 - 300-годишен дъб, който расте в местността Маджаров геран, с. Коиловци. Номиниран е от Ирена Китева от Плевен, на чиято родова история дъбът е жив свидетел. Дървото е засадено с още четири подобни от прадедите на плевенчанката, които се заселили в местността преди 250 - 300 години.

Да подкрепим плевенските финалисти в конкурса Дърво с корен
netinfo

Вторият финалист е 150-годишен дъб в Лавров парк край с. Горни Дъбник. Той е очевидец на битки и военни действия от Руско-турската Освободителна война 1877 - 1878 г. Носи се легенда, че този величествено извисяващ се дъб е безмълвен свидетел на сражението на 24 октомври 1877 г., което поставя началото на края на петмесечните боеве за Плевен.

Конкурсът "Дърво с корен" се провежда за втора година в България. Инициативата е по проект "Европейско дърво на годината" на фондация "Партньорство" Чехия и е стартирала преди 10 години. С годините се оказва, че идеята е много успешна и все повече държави се присъединяват към нея, разказа Александра Георгиева. Така миналата година гласуванията за дърво-финалист са достигнали 80 000 и конкурсът става международен. Включват се България, Румъния, Унгария, очаква се през 2012 год. да се присъединят и Франция, Полша и Ирландия.

"Този конкурс привлича вниманието на хората към дърветата - колко ценни са те за нас, каква история носят, какъв символ и покрай това всъщност се обръща и повече внимание на природата и на проблемите с опазването на околната среда", каза още Александра Георгиева.

Гласуването за някое от дърветата-финалисти в конкурса "Дърво с корен" става на сайта на Фондация "Екообщност" до 31 октомври включително. Кой е победител в основната и в допълнителните категории ще стане ясно на специална церемония в началото на декември. Българското дърво-победител ще отиде на европейския конкурс "Европейско дърво на годината", за което ще се гласува догодина.