Цигарите идват със стряскащи картинки от лятото
Цигарите идват със стряскащи картинки от лятото / Thinkstock/Getty Images

Цигарените кутии вече ще се произвеждат с плашещи картини и по-големи надписи с предупреждения за вредата от тютюнопушенето. Продажбите в досегашните кутии ще може да вървят до 20 май 2017 г. Дотогава трябва да бъдат реализирани вече произведените или влезли в данъчните складове цигари, допълва „Сега". Все още не ясно кога точно ще дойдат новите стряскащи опаковки, но се очаква те да се появят на пазара в началото на лятото.

Вчера изтече двугодишният срок, в който страните членки на ЕС трябваше да приведат националното си законодателство в съответствие с директивата на ЕК, където са записани новите изисквания. България въведе директивата в последния момент. Промените в закона за тютюневите изделия бяха приети в края на март, публикувани през април и вече са в сила.

"Мерките имат за цел да намалят броя на хората, използващи тютюневи изделия, като особено внимание се обръща на младите и на вредните ефекти за здравето от употребата на тютюневи изделия", каза комисар Витянис Андрюкайтис, отговарящ за здравеопазването и безопасността на храните. Според производители и търговци, които водиха дълъг спор с Eврокомисията, тези мерки няма да доведат до спад на пушачите.

Промяната няма да доведе до поскъпване на цигарите на нашия пазар, твърдят производители, макар че трябва да направят немалки разходи по настройките на производствените мощности и въвеждането на кутиите с нов дизайн. В горния край на новите опаковки задължително ще има изображение и предупредителни надписи за здравето, които покриват поне 65% от лицевата страна и гърба на кутиите. Досега изискванията бяха само за надписи, които заемат долната част на кутиите. Бандеролът ще се лепи върху предупрежденията.

Половината от страните на опаковките също ще бъдат покрити с плашещи надписи като "Тютюнопушенето убива. Откажете цигарите сега", "Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак" и др. Ако в сегашните кутии информацията е за съдържанието на никотин, катран и въглероден оксид, то в новите тя ще е за това, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

От 20 май догодина ще бъдат забранени и цигари и тютюни с различни аромати - например с ментол, ванилия или захар. Няма да се продават кутии с по-малко от 20 цигари. В момента у нас има кутии и с по 10 броя.