Честит празник, Независима България!
Честит празник, Независима България! / DarikNews.bg

Празничен концерт и тържествен ритуал пред барелефа на Стeфан Стамболов в Плевен отбелязаха 103 години от обявяването на Независима България. На празника присъстваха представители на местната и държавната власт, кандидати за кметове, политици, военни и много граждани. Тържествено слово пред множеството поднесе временно изпълняващият длъжността кмет на Плевен - инж. Огнян Цанев.

"Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля, да бъде според както той иска. Тези думи, камбанният звън и топовните салюти в града на Асен и Петър, възвестиха преди повече от век на света, че след забравата и униженията на робството, една древна държава възкръсва за нов живот", започна словото си той.

"22 септември 1908 г. остана в историята ни като най-величавото тържество на свободния дух, зрелостта, държавността и единението. За този ден гниеха в занданите, увисваха на бесилото, падаха покосени от ятагана на поробителя, изгаряха в огъня на бунта, загиваха безстрашно на бойното поле хиляди български родолюбци. Този ден увенча тяхната саможертва, непреклонността на народа ни пред завоеватели и господари. Решимостта му да гради своя държава и да върви по своя път редом до държавите от стария континент", припомни исторически инж. Цанев.

"Този ден стана възможен, защото вплете в едно волята за самоопределение на народа, таланта на младата българска дипломация, далновидността на тогавашните ни държавници", продължи Огнян Цанев като изтъкна името на Стефан Стамболов. "Един от най-мъдрите ни политици, допринесъл за съединението на Кнажество България и Източна Румелия, способствал за израстването на страната ни и превръщането й в модерна европейска държава".

В словото си изпълняващият длъжността кмет подчерта, че 22  септември е начертал възхода на България и е станал предшественик на демокрацията. "Стъпките по този път ни дават увереността и самочувствието на българи, на европейци, на достойна част от световната история. Всичко това би било немислимо без Деня на Независимостта и големия му урок. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят", заключи инж. Цанев.