Цачева: Проблемите идват от лошо прилагане и неспазване на законите
Цачева: Проблемите идват от лошо прилагане и неспазване на законите / archiv.DarikNews

"Въпросът за свободата на словото е част от въпроса за свободата на личността и за човешките права и аз мисля, че демократичните промени ни дадоха примера за свободно слово, на каквото се радваме в момента", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред журналисти. "Считам, че нашите нашите актове са добри и ако има някъде проблеми, то е в прилагането им". Според нея, проблемите в нашата страна идват от това, че законите, които са разписани не се прилагат точно и не се спазват.

По отношение на изборния кодекс, Цецка Цачева каза, че е било изключително важно, достатъчно време преди предстоящите парламентарни избори тази година да са ясни правилата, по които те ще се проведат. Тя уточни, че това са правилата на Изборния кодекс, който парламентът за пръв път прие през 2010 г. и добави, че този петък е разписала промените, които парламентът е гласувал тези дни, за да може през идната седмица президентът да издаде указ и да бъдат обнародвани. Цецка Цачева уточни, че промените са в изпълнение на препоръките на ОСС и на други международни организации и са посока за повече демократичност, повече прозрачност, откритост и честност при провеждането на изборите".

Председателят на парламента изрази увереност, че ще бъдат показани добре, смислените промени, които са направени, а именно да бъдат гарантирани на всяка политическа сила равни права за участие.

Тази събота, председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше в плевенското село Брестовец за провеждането на историческа възстановка на тема "Полеви лазарет-село Брестовец" като част от честванията по повод предстоящия национален празник - 3-ти март.

В селото тя откри и паметник на великия поет-революционер Христо Ботев.