love4
love4 / svetlomira anastasova
„От министрите на финансите и здравеопазването ще поискаме екшън план за оздравяването на ловешката болница и покриване на дълговете, натрупани досега”, заяви пред журналисти в Ловеч председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й както навремето държавата е помогнала на фалирали общини, по същия начин сега да реши проблемите на здравното заведение, тъй като съществува реална опасност до два-три месеца то да фалира.
 
Нинова дойде на място в болницата, за да се запознае със състоянието й. Дълговете й надхвърлят 4 млн. лв., отделения се закриват заради липсата на медицински персонал – и лекари, и медицински сестри. Останалите работещи не са получавали възнагражденията си от февруари насам. „Ловешката болница е един от примерите, но това е състоянието на областните болници в страната, а те са гръбнакът на здравеопазването за хората, които не могат да си позволят да отидат в големия град или в скъпа частна болница”, коментира Корнелия Нинова.
 
Във вторник на Консултативния съвет по национална сигурност лидерът на партията ще постави от името на коалиция „БСП за България” здравеопазването като тема, която да стане част от националната сигурност. „Ще предложа на лидерите на другите партии да постигнем надпартийно и политическо съгласие, че здравеопазването е една от най-важните теми, по които ще седнем и ще намерим решение. Трябва трайно да решим проблема, така че всеки българин да има достъп до здравеопазване, да има последователна държавна политика за областните и общинските болници, където се лекуват бедните хора и тези, които нямат възможност да доплащат в скъпите  частни клиники“, заяви Корнелия Нинова.
 
В Ловеч БСП направи скромно дарение за болница, обяви още лидерът на столетницата след срещите си с шефовете на пневмофтизиатричното отделение и реанимацията и с директора д-р Татяна Ганчева. Нинова бе придружавана от народните представители Милко Недялков и д-р Валентина Александрова, която е член на парламентарната комисия по здравеопазване.