Археологът Мартин Дяков спечели Купа Евроинс за 2014 година
Археологът Мартин Дяков спечели Купа Евроинс за 2014 година / dariknews.archive

Състезателят на СКШ "Плевен XXI" Мартин Дяков успя да натрупа най-много точки за генералното класиране във веригата шахматни турнири Купа "Евроинс" в Плевен. Годишният приз му бе връчен на закриването на Третия турнир за 2014 година, който се проведе на 20 и 21-ви декември в клуба на бул. "Скобелев" 20.

Археологът Мартин Дяков спечели Купа "Евроинс" за 2014 година
netinfo

Плевенският шахматист грабна купата с 50 точки от 60 възможни. Втори се класира Цако Иванов с 43 точки, а третото място зае Мариян Маринов с 42. С 40 точки, спечелени като победител от два турнира, на четвърто място се нареди Емил Шукин. В шестицата на генералното класиране влязоха Давид Цветанов и Валентин Митев с актив от 39 точки, които спечелиха купите за най-добре представили се състезатели до 14 и до 10 години.

Общо 55 са участниците в тазгодишната шахматна верига за любители, в която се включват шахматисти от 5 до 75 годишна възраст с българско ело под 2300, а 15 от тях са се състезавали и в трите издания.

Във финалния турнир за тази година се записаха общо 31 участника, сред тях гости от София, Мездра и Ловеч. Кръговете бяха 7, системата Швейцарска, при едночасова контрола за мислене. Според регламента бяха предвидени награди за заелите първите три места и в двете групи, както и за най-добре представила се жена, състезател до 8, 10 и 14 години и най-малък участник. Ето резултатите:

В турнир А първото място спечели мс Емил Шукин с 5,5 точки. Второ и трето място с по 5 точки заеха Анатоли Атанасов и Дарио Дерешки, а Симонета Иванова спечели женската награда с 3,5 точки.
Наградата до 14 години получи Давид Цветанов с 3 точки. Наградата до 10 години извоюва Валентин Митев с 4 точки, а наградата до 8 години бе за Кристиан Милев с 3,5 точки.

В турнир Б първо място зае 7 годишната Дария Георгиева от НУ "Христо Ботев" със 7 точки от 7 възможни. Тя придоби правото занапред да участва в група А.
Второ място спечели Теодор Кръстев - на 6 г. с 5 точки, а трето място - 6-годишната Нора Рашева с 4,5 точки, която получи награда и за най-малката участничка в турнира

Малките шахматисти бяха наградени със специално изработени плакети и грамоти, дело на дизайнерката Милица Илиева.