krast
krast / obshtina lovech
За трета поредна година 33-годишният Ивайло Енчев – Рони извади богоявленския кръст от леденостудените води на река Осъм в Ловеч на Йордановден. Заедно с него в скованата от дебел лед река се хвърлиха още седем смели младежи.
Това е седмият пореден път, в който Енчев участва в традиционното вадене кръста на Богоявление, като за трети път успява да стигне пръв до него. Всички участници го подкрепиха с викове „Да живее България“.
Ивайло описа днешния празник като много важно за него изживяване, което му дава сили да бъде здрав и успешен. Много граждани се докоснаха до кръста, който дава здраве и благополучие.
Щастливецът Ивайло Енчев бе поздравен и награден от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, както и от Ловчанския митрополит Гавриил.
Ивайло Енчев е завършил ветеринарното училище в града и работи в голяма местна месопреработвателна фирма. Баща е на две деца – дъщеря и син.

krast
obshtina lovech

По-рано през деня пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" беше отслужен Велик водосвет и бяха осветени бойните знамена. В почетния караул за празника участваха военнослужещи от Ловеч и Троян, както и доброволци от Националното дружество „Традиция”.

krast
obshtina lovech

След това шествието, начело с Общинския духов оркестър, хоругвите и Ловчанския митрополит Гавриил се отправи към моста, откъдето бе хвърлен кръстът.
Денят започна с Василиева света литургия в приземния храм „Въведение Богородично” при катедралата, отслужена от митрополит Гавриил в съслужение със свещеници.