28 оркестранти минават на заплата в Общината, но остават под ръководството на Филхармонията
28 оркестранти минават на заплата в Общината, но остават под ръководството на Филхармонията / Dariknews.bg

Община Плевен по никакъв начин няма да се меси в творческата продукция на Филхармонията, въпреки, че 1/3 от музикантите ще бъдат на заплата в общинската администрация. Това уверение даде кметът Найден Зеленогорски дни преди ОбС да гласува решението 28 оркестранти да преминат на заплата в Общината. Това се налага, след като Министерство на културата наложи преобразуване на Филхармонията, при което съкрати тези 28 човека.

На предишно заседание ОбС Плевен гласува от бюджета на общината да бъдат отделени 66 000 лева в помощ и за запазване на културния институт в пълния му състав. Въпреки разговорите и договореностите между Общинското ръководство и министерството, които целяха да се избегнат съкращения, културното министерство все пак предприе такива.

Основната ни цел е да имаме Плевенска Филхармония в пълния й състав и затова ще разкрием 28 работни места и ще назначим вече освободените хора при същите условия, на каквито са работили и към министерството, обясни градоначалникът. Музикантите, които ще работят на договори към Общината, ще бъдат ръководени от ръководството на Филхармонията и ще участват в нейните турнета, както и до момента.

Те ще излизат в отпуски, когато излизат и колегите им, които са на държавна издръжка. Единственото, което Общината очаква, е Филхармонията да се включва в проекти като Лауреатски дни "Катя Попова" и различни други спектакли, допълни Зеленогорски. Той поясни, че средствата за тези 28 новоразкрити бройки са с около 20 000 лева по-малко от гласуваните от ОбС 66 000 лева, затова остатъкът ще бъде ползван от Филхармонията за "дейност".

С тези 20 000 лева културният институт ще може да подпомогне финансирането и на възнагражденията за останалите 44 човека. Ние сме с ясното съзнание, че през следващите години общините ще поемат голяма част, а може би и пълната издръжка на културните институти, които съществуват по места, коментира още кметът. Така че, според него, това е стъпка в правилната посока. Плевенска Община ежегодно отделя между 6-7% от бюджета си за култура, което е в пъти повече от това, което държавата дава като % за култура, подчерта отново Найден Зеленогорски.