19-годишна спечели конкурса за най-крехка произведена сланина в Априлци
19-годишна спечели конкурса за най-крехка произведена сланина в Априлци / archive.dariknews

19-годишната Вероника Христова спечели в конкурса за най-крехка и вкусна сланина по време на четвъртия празник на сланината и греяната ракия в Априлци. Вероника е родена в троянското село Врабево, но е омъжена в Априлци.

19годишна спечели конкурса за найкрехка произведена сланина в Априлци
netinfo

Празникът събра повече от 1000 участници и посетители, които се веселиха на площада заедно с изпълнителите - местни и танцови и певчески състави, формации от София и Троян, духов оркестър от Троян, комедийна група от Лесидрен. Песните и танците продължиха над четири часа.

В конкурса за ястия със сланина първенството грабнаха ролцата от сланина и кашкавал на Мария Марковска. Високо бе оценен и лучникът на Анета Кожухарова. В надпреварата участваха над сто ястия, кое от кое по-екзотични. Ракията на Снежана Минкова пък бе определена за най-добрата.

И тази година в големия чорбаджийски тиган майстор-готвачите приготвиха т. нар. „бабина гозба". За нея бяха необходими 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Повече от 300 присъстващи успяха да опитат от вкусотията напълно безплатно. Три скари димяха безспир, от там пък бяха раздадени отново безплатно над 750 шишчета с печена сланина. За да не е на сухо мезето, имаше и 50 литра греяна ракия, дарена от спонсори на празника.