17-годишен се блъсна с велосипед в колата на кмета  и леко пострада
17-годишен се блъсна с велосипед в колата на кмета и леко пострада / dariknews.bg

На извънредна пресконференция, в късния следобед на 9 юни, кметът на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков описа обстоятелствата, при които е станал пътен инцидент между него и 17 - годишен велосипедист на кръстовище в Плевен.

Инцидентът е станал в неделя сутринта на 8 юли,на стотина метра от УМБАЛ"Г. Странски", когато проф. Стойков отивал именно в болницата, тъй като имал насрочени операции. Младежът, който се е блъснал в колата на кмета е пострадал леко и е в болницата, поставен под наблюдение.

Ето, какво разказа кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков: „Имах две операции за неделя, като първата, която се очакваше да бъде тежка и продължителна я насрочих за 8:00 часа. Пресичайки на кръстовището пред военна болница, на зелен светофар, когато бях на средата на улицата видях, че отдясно, откъм Technopolis, отгоре лети велосипедист с голяма скорост. Това, което можах да направя, беше да свия максимално вляво и да спра, но усетих удар в задната част на автомобила.
Момчето имаше няколко охлузвания и една раничка в областта на лявата колянна става, която аз почистих и това беше най - сериозното, което на пръв поглед ми даде, като оплакване детето".

Момчето даже искало да си ходи, понеже отивало на работа, но кметът му казал да се обади на родителите си. „Дойдоха и двамата родители, представих им се, казах, че съм на тяхно разположение и като пристигнат хората от КАТ, да дойдат в отделението, където е операцията - пациентът ми беше в анестезия".
Малко преди 11:00, след като приключил втората операция, проф. Стойков се обадил в Бърза помощ. От дежурните лекари разбрал, че родителите са си тръгнали.

На 9 юли майката на момчето се обадила на кмета, че сънът й има болки в корема. „Веднага се обадих в хирургичния кабинет да го приемат. Отидох и го прегледах, назначих кръвни изследвания и скенер, да му се види корема".

В момента, както каза проф. д-р Стойков, момчето е в хирургията в УМБАЛ - Плевен и е под наблюдение. Той е попитал родителите, дали са подали сигнал в КАТ и като разбрал, че не са, се е обадил.
По думите на кмета се оказало се, че велосипедът е имал проблеми със задната спирачка, а предната не е държала. "Момчето само си каза, че е видяло червения светофар, но не е могло да спре", каза още той.

Повод за извънредната пресконференция стана публикация в интернет издание, според което в неделя градоначалникът е блъснал с автомобила си велосипедист, скрил катастрофата от полицията, а младежът бил сериозно пострадал и опериран лично от кмета, който е хирург. Информацията за инцидента липсва в полицейския бюлетин. По думите на директора на ОДМВР - Плевен, комисар Светозар Илиев, казани пред въпросния сайт, информация е получена на 9 юли, а кметът не е проверяван за употреба на алкохол, тъй като е минало твърде много време от сблъсъка.

„Никога в 27 годишния си стаж не съм си позволявал да вляза в операционната, употребил алкохол", заяви проф. д-р Димитър Стойков.