/ iStock/Getty Images
Стартира укрепването на свлачището при км 72+300 на първокласния пътя Кюстендил-Радомир-Перник.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта е да се спре свлачищния процес, възникнал от интензивните валежи през 2015 г., като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Община Радомир дарява проект за реконструкция на водопровод на "ВиК" - Перник

На обекта ще бъдат изпълнени геозащитни строително-монтажни работи. Предвидено e изграждането на укрепителна конструкция, която включва изпълнението на стоманобетонови пилоти в петата на свлачищния откос и стоманобетонова подпорна стена.

Поради това, че в участъка на свлачището се генерира значителен водоприток от дере, горски пътища и дъждовни води, ще се предприемат дейности за отводняване на откоса посредством дренажни ребра.

При изпълнение на ремонтно-възстановителните работи ще бъде въведена временна организация за движение на автомобилите, при осигуряване на пътно платно с широчина около 5,50 м в посока Перник.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да следват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта до 50 км/ч. Срокът за завършване на строителните работи по договор е 2 месеца.

Изпълнител на обекта е „ПЪТГЕО 2018“ ДЗЗД, в който участват: „Пиринстройинженеринг“ ЕАД и „ГЕОКОНСТРУКТ“ ООД. Договорът е на инженеринг (проектиране и строителство) на обща стойност 336 000 лв. с ДДС.

Авторският надзор ще бъде осъществен от „ПЪТГЕО 2018“ ДЗЗД. Строителният надзор е възложен на „Консулт инженерингс“ ЕООД и е на стойност 17 010 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2“ по ОП „Околна среда 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта.

Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.